DE PATIENTEN EN FAMILIELEDEN WAREN ZO BLIJ TOEN IK ZE GEWOON KON VRAGEN HOE HET MET ZE GING
Kathmandu zijn het thuis van ons programma in Nepal. Je kunt er twee keer per week in het huis een taalles volgen, wat we sterk aanraden. De Nepalese cultuur staat open voor toeristen, ondanks dat die er pas een jaar of 40 ontvangen worden. Het is hier gevuld met de spiritualiteit van tradities uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Daarom is het belangrijk om je respectvol te kleden en gedragen, zeker bij tempels en op andere heilige plekken. De stammen In de regio hebben hun eigen diverse culturen en dialecten, waar je misschien wat van kunt proeven als je deelneemt aan de fantastische Village Experience.
Etiquette
Wijs niet met één vinger, maar gebruik je hele hand of je kin.
Je zegt ‘ja’ door je hoofd van links naar rechts te buigen. Je hoofd schudden betekent ‘nee’, maar kan gemakkelijk worden geïnterpreteerd als ‘ja’. Het is handiger om je pols te schuden – alsof je een armband op zijn plek schudt.
Lippen worden gezien als een vervuilend lichaamsdeel, dus pas op met het delen van waterflessen, eten aanraken voordat je het gekocht hebt of het überhaupt delen. Als je een drankje deelt, voorkom dan dat je de fles met je lippen raakt. Bijvoorbeeld door om een rietje of een glas te vragen. Dit geldt ook voor het delen van drankjes met je mede stagiairs!
De linkerhand wordt nog steeds geassocieerd met het afvegen na een toiletbezoek. Voorkom zoveel mogelijk om eten door te geven of je mond aft e vegen met je linkerhand. Gebruik je rechterhand om cadeaus te geven, of, nog beter, gebruik beide handen voor het ultiem tonen van respect.
Let op hopen schoenen voor de ingang van gebouwen en houd er rekening mee dat ook jij je schoenen uit moet doen voordat je naar binnen gaat.
Kleed je bescheiden en zorg dat je goed bedekt bent als je tempels en andere heilige plekken bezoekt. Je schouders, buik en benen zouden niet zichtbaar moeten zijn.
Begroetingen
Je kunt overal gewoon ‘hello’ zeggen, maar ‘namaskar’ is de Nepali variant van een (formele) begroeting.
‘Namaste’ betekent letterlijk ‘Ik zie de God in jou’ en wordt vaak uitgedrukt door de handpalmen tegen elkaar te leggen als in een gebed.
Hoe gaat het? Is in Nepali ‘Kay cha?’
Aimee Monahan heeft in 2013 via Work the World in Kathmandu gewoond en gewerkt. De taallessen waren voor haar van grote meerwaarde. “Ik kan het niet genoeg benadrukken: neem de taallessen en gebruik wat je geleerd hebt in het ziekenhuis. De patiënten en familieleden waren zo blij toen ik ze gewoon kon vragen hoe het met ze ging.”
Benieuwd naar het land van deze gebruiken en begroetingen? Lees dan meer over onze medische stage (of 'vrijwilligerswerk') in Kathmandu.