by Joe Jamieson

Voor veel (para)medische studenten is een stage in het buitenland een bijzonder spannende uitdaging. Het is misschien wel de eerste keer dat je alleen naar een ontwikkelingsland reist of je binnen een gezondheidssysteem met beperkte middelen bevindt.

Een medische stage in het buitenland met Work the World biedt een unieke kans om meer te leren over de gezondheidszorg zodat je beter voorbereid bent op een succesvolle carrière. Je ontdekt de vindingrijkheid die professionals gebruiken om hoge aantallen patiënten te kunnen behandelen met zeer beperkte middelen en verdiept bovendien je kennis van de lokale cultuur. Kortom, onze stages bieden een buitengewone klinische ervaring op de meeste opwindende bestemmingen en laten je binnen in de wereld van rijke culturen.

Tijdens je medische stage zal je geconfronteerd worden met zeldzame en ongewone omstandigheden die je nooit eerder gezien hebt. Het werken in een ontwikkelingsland met beperkte middelen is bijzonder uitdagend, en het zal je beeld van gezondheidszorg dan ook voor altijd veranderen.

In dit artikel leer je hoe je culturele verschillen en ongekende situaties best benadert in een land met een heel verschillend gezondheidssysteem. Houd deze tips in het achterhoofd, zodat je steeds weet hoe best te handelen tijdens je medische stage in het buitenland.

Culturele gevoeligheid

Infographics

Als je kiest voor een medische stage in het buitenland met Work the World, word je grondig begeleid vanaf het moment dat je je registreert. Zo weet je steeds wat je kan verwachten van je stage-ervaring. Hou er wel rekening mee dat geen enkel gesprek of onderzoek je 100% kan voorbereiden op de culturele realiteit of het gezondheidssysteem waarin je terecht zal komen. Hoe zenuwslopend dit ook lijkt, volgens de Britse Medische Vereniging heeft de blootstelling aan een nieuwe culturele omgeving een bijzonder positieve impact zowel op de student als op de gezondheidszorg in het algemeen.

“Hoewel de student vaak onwennig is bij aanvang van een medische stage, is een stage-ervaring in het buitenland een cruciale uitdaging binnen de gezondheidszorg. De impact is bovendien even groot in Europese landen met een cultureel divers gezondheidssysteem (zoals de NHS in Engeland) als in een ontwikkelingsland. Een goed inzicht in de culturele achtergrond, waarden en normen van de patiënt, en de impact hiervan op de gezondheidszorg, is daarom een belangrijk onderdeel van het medisch onderwijs.” (British Medical Association)

Enkele voorbeelden die de impact van culturele verschillen op de gezondheidszorg aantonen:

Verschillen in genderrollen: De genderrollen en -vooroordelen die jij als ouderwets beschouwt zullen heel waarschijnlijk nog steeds leven binnen de lokale gemeenschap in het gastland. Bovendien kan de genderdynamiek een duidelijk impact hebben op de medisch behandeling binnen het lokale partnerziekenhuis. Zo kan het zijn dat bepaalde patiënten meer vertrouwen hebben in de opinie van een mannelijke arts als die van een vrouwelijke collega.

De traditionele geneeskunde: Hou er rekening mee dat de lokale bevolking op je bestemming wellicht op de kracht van helende brouwsels van kruiden en gebeden vertrouwt om te genezen. In sommige gevallen, wanneer hun ziekte al in een vergevorderd stadium is, kan de patiënt in laatste instantie nog naar het ziekenhuis verwezen worden. In andere gevallen wordt moderne medische zorg gecombineerd met medicijnen van kruiden en gebeden.

In bepaalde ontwikkelingslanden dient de patiënt bovendien zijn behandelingen gedeeltelijk of geheel zelf te betalen. Dit is verontrustend voor veel van onze studenten, want dan is het vaak heel simpel: als je geen geld hebt, dan heb je pech. De patiënten die hun behandelingen simpelweg niet kunnen betalen, gaan dan vaak op zoek naar goedkopere traditionele remedies.

Overbevolking: Dit is in principe geen cultureel verschil, maar tijdens je medische stage zal je merken dat de meeste ontwikkelingslanden te kampen hebben met enorm hoge patiëntaantallen, waardoor de lokale ziekenhuizen vaak overbevolkt zijn. Dit plaatst het lokale ziekenhuispersoneel onder constante druk. Patiënten worden als gevolg onbewaakt achtergelaten en behandelingen worden uitgesteld wegens een tekort aan beschikbare operatie- en röntgenruimten.

Het spreekt voor zich dat je als medische student in het buitenland de culturele verschillen met openheid en gevoeligheid moet benaderen. Probeer ook de lokale specialisten waarmee je samenwerkt en de patiënten die je behandelt goed te observeren om zo meer te leren over de heersende culturele normen, waarden en tradities. Het is enkel door directe interactie met de lokale bevolking en de lokale cultuur, dat je een echte leerrijke stage-ervaring zal opdoen.

Dit wil echter niet zeggen dat je niet kritisch kan zijn. Medische praktijken die door jou als omstreden worden beschouwd kunnen zich immers overal ter wereld ontwikkelen, en misschien zelfs meer in de regio’s met beperkte middelen, waar improvisatie soms noodzakelijk is om de nodige behandeling te bieden. Ondanks dat onze medische stages in het buitenland volledig veilig zijn, bestaat de mogelijkheid dat je medische praktijken of sociale dynamieken zal zien waar je je niet meteen comfortabel bij voelt. Mocht dit het geval zijn, dan is het van uitermate belang om dezelfde ethische codes toe te passen die je thuis ook zou hanteren, en in je interacties met andere medewerkers en patiënten steeds respect en waardigheid te tonen.

Het belang van effectief communiceren

Infographics

Als je enkel medische ervaring hebt in Nederland of België, dan staat technologie voor jou waarschijnlijk centraal binnen de medische zorg. De realiteit is echter heel anders in een ontwikkelingsland, waar je medische behandelingen zal uitvoeren met beperkte middelen en technologieën. Het is dus van cruciaal belang om effectief en transparant te communiceren met zowel de andere medewerkers als met je patiënten tijdens je medische stage in het buitenland.

Om vlot te communiceren met lokale medewerkers en patiënten, is het noodzakelijk dat je een basiskennis hebt van de lokale taal. Ondanks dat de meeste specialisten Engels spreken, is extra inspanning nodig om sterke, vertrouwde relaties op te bouwen met ‘collega’s’ en patiënten op je bestemming. Naast het enorme aanbod van taalapps, biedt Work the World ook een uitgebreide taalgids en begeleidende video’s om medische studenten beter voor te bereiden op hun stage in het buitenland. Deze taalgids omvat alledaagse zinnen en uitspraken, maar ook een inleiding tot de medische vocabulaire in je gastland - erg handig bij de communicatie met je collega’s en patiënten. Tenslotte bieden we elke week gratis taallessen aan in het Work the World huis, volledig aangepast aan je niveau en je klinische ervaring.

Door open met patiënten te communiceren kun je diepere en meer vertrouwde relaties opbouwen, je interpersoonlijke vaardigheden verder ontwikkelen en je beter inleven in de nieuwe cultuur. Dit zijn kwalificaties die je nodig hebt in een cultureel divers gezondheidssysteem (ook dit van Europa).

Minimaliseer alle mogelijke druk op de lokale gemeenschap

Infographics

Work the World streeft ernaar een positieve stage-ervaring te bieden zowel voor jou als buitenlandse student als voor de lokale gemeenschap op je bestemming. Onze langdurige, vertrouwde partnerships met de ziekenhuizen op onze stage bestemmingen zorgt ervoor dat wij steeds de beste ondersteuning kunnen bieden aan onze partners. Als je ervoor kiest om onafhankelijk te reizen, ben je doorgaans meer beperkt in je vermogen om de lokale toestand in je gastland in te schatten, hetgeen de lokale gemeenschap kan belasten – hoe goed je intenties ook zijn.

Als onderdeel van onze duurzame partnerships met de lokale ziekenhuizen zorgen we ervoor dat ze over de nodige apparatuur en materialen beschikken om op het hoogste niveau te functioneren. Dit heeft voordelen voor het personeel, de medische studenten en, nog belangrijker, de patiënten. Materiaaldonaties worden gedaan op basis van de behoeftes van het ziekenhuis, dus we raadplegen hen voordat we aankopen doen.

‘Buitenlandse studenten helpen ons om het tekort in medische apparatuur en materialen te identificeren. De nodige apparatuur wordt vervolgens voorzien door het Work the World team’ – Dr. Meshak Shimwela, ziekenhuisdirecteur, Tanzania.

‘Work the World heeft heel wat materiaal geschonken aan onze afdeling, omwille van de slechte toestand waarin onze patiënten zich bevonden. Het Western Visayas Medical Centre is enorm dankbaar voor alle steun’ – Rose Karen Hijosa, verpleegster, Filipijnen.

Onze inzet voor de lokale gemeenschap en cultuur is echter niet beperkt tot de partnerziekenhuizen. Op ieder van onze stage bestemmingen werken wij immers met een team van lokale medewerkers die ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Ons team kent de omgeving bovendien bijzonder goed, zodat jij altijd op onze lokale kennis en expertise kunt vertrouwen. Ben je op zoek naar de beste bars in de nabije omgeving? Wil je meer weten over de lokale cultuur en tradities? Dan kun je steeds bij het Work the World team terecht. Zo ontloop je de toeristenvallen, en kom je in direct contact met de lokale cultuur zodat je een authentieke stage-ervaring kan beleven.

Wat nu?

Work the World zorgt ervoor dat je ethisch en open-minded kan blijven tijdens je medische stage in het buitenland. Maar jij moet zelf wel het initiatief en de verantwoordelijkheid nemen; Leer de lokale taal, stel doelstellingen die realistisch zijn op basis van je vaardigheden en wees mentaal voorbereid op de culturele verschillen met je gastland.

Ben je klaar voor de uitdaging? Ons vriendelijke team staat klaar om je als medische student te helpen bij het voorbereiden van je buitenlandse stage. Vul ons contactformulier in onderaan de pagina of bel ons op het nummer 0800 026 0061​ voor een vriendelijk, vrijblijvend adviesgesprek met een van onze stage experts.

Zoek naar blogpost