2015
Matthias Verbesselt studeert aan KU Leuven.
Matthias Verbesselt verbleef na zijn vierde jaar aan de KU Leuven drie weken in Iloilo op de Filipijnen samen met een aantal studiegenoten. “Het is een verrijking voor jezelf als persoon en voor jou als toekomstig arts.”
Hoe ben je bij Work the World terecht gekomen en hoe was hun support tijdens je ervaring?
Ik heb Work the World leren kennen via medestudenten. Zij kwamen voor het eerst in contact met Work the World via een infobeurs op onze universiteit en waren meteen heel enthousiast. Ze boekten direct een stage in Iloilo en vroegen of ik mee wilde gaan. Lang moest ik niet twijfelen want ik droomde al een hele tijd van een buitenlands avontuur. Ook de bestemming vond ik heel aantrekkelijk omdat ik zelf nog nooit in Azië was geweest en dat zeker op mijn verlanglijstje stond.
De organisatie was er voor ons van begin tot eind. Echt een dikke pluim voor de professionele begeleiding en de warme ontvangst.
De lokale mensen van Work the World deden me echt thuis voelen. Ook de begeleiding en de info die we vooraf kregen zorgden ervoor dat we niet voor verrassingen kwamen te staan. Er staat steeds iemand voor je klaar en ze zijn er voor je zodra je van het vliegtuig stapt tot op het allerlaatste moment dat je spijtig genoeg weer moet vertrekken.
Wat was het grootste verschil met de Filipijnen op medisch vlak?
De Filippinos zijn een heel warm volk die enkel hun positieve emoties tonen. Je ziet ze steeds met een grote glimlach. Nooit heb ik patiënten horen klagen omdat ze lang moesten wachten of hoorde ik patiënten wenen van de pijn. Ze lijken hun pijn niet te tonen. Kan je je voorstellen dat ze daar bevallen zonder een krimp te geven?! Door de armoede wachten de patiënten ook heel lang met hulp zoeken waardoor je in aanraking komt met heel ver gevorderde ziektebeelden.
Kun je iets vertellen over de meest interessante cases?
Ik ben zeer veel interessante casussen tegengekomen. Een eerste was de zogenaamde ‘Dystonie van Panay’, een X-gebonden spierziekte die enkel mannen treft. Deze spierziekte is heel uniek omdat ze enkel op het eiland Panay, waarvan Iloilo de hoofdstad is, lijkt voor te komen. Momenteel wordt deze ziekte verder onderzocht. Zo kregen we de resultaten van een eerste gene mapping te zien. Daarnaast kwamen we in contact met heel veel TBC-patiënten en zo leerden we de ziekte van Pott kennen. Dat is in feite TBC van de wervelzuil. De patiënt was hierdoor verlamd aan beide onderste ledematen. We woonden de operatie bij waarmee ze drie wervellichamen wegnamen en vervingen door een stuk rib en een deel van de fibula. Heel indrukwekkende chirurgie.
Daarnaast zagen we ook verschillende tekstboekvoorbeelden van appendicitis, liesbreuken, cholecystitis en geperforeerd ulcus. De diagnoses moeten steeds gesteld worden op klinische basis met zo weinig mogelijk technische onderzoeken omdat de patiënten deze niet kunnen betalen.
Ook kregen we de kans om mee in te scrubben aan tafel en de operaties als assistenten mee te volgen, steeds onder heel veel uitleg en begeleiding. Tot slot heb ik ook tweemaal meegegeken met een CPR (cardiopulmonale resuscitatie) op spoed. Er was dus een grote variatie aan pathologie.
Wat zijn de reismogelijkheden op de Filipijnen?
Er zijn enorm veel reismogelijkheden! Ik heb van alles gedaan. Van luieren op paradijslijk witte stranden tot wat sportievere tochten maken naar verborgen watervallen, scubadiving, surfen, zeilen en nog veel meer. Zwemmen met walvishaaien was voor mij een onvergetelijk ervaring. De mensen in het Work the World-huis gaven ons heel veel informatie en leuke ideetjes. Ze hebben ook een aantal zeer goede contacten en helpen je om je weekends te plannen naar je zin.
Wat kunnen studenten verwachten van een medische stage via Work the World?
Het zal veel meer zijn dan een medische stage zoals je die kunt verwachten in je eigen regio. Het is een echte levenservaring die je voor de rest van je leven zal meedragen. Een echte verrijking voor jezelf als persoon en ook als toekomstig arts.
Hoe was het om samen te reizen met studiegenoten?
Ik vond het heel leuk om andere studenten beter te leren kennen buiten de leslokalen. Iedereen heeft diezelfde interesse in het geneeskundige, maar iedereen is natuurlijk ook heel verschillend en heeft zijn of haar eigen levensverhaal. Het was voor mij een hele leerrijke ervaring om te kunnen samenwerken met studenten van andere nationaliteiten.
Heb je tips voor toekomstige studenten?
Probeer niet te oordelen en zorg dat je zo snel mogelijk begint mee te draaien in de lokale routine en gewoontes. Neem altijd de moeite om beleefd en vriendelijk te zijn en laat zien aan de mensen dat je ze respecteert. Probeer de namen van je begeleiders en medestudenten zo snel mogelijk te kennen. Zorg dat je het vertrouwen wint van je begeleiders en laat zien dat je leergierig bent. Dan zal er wederzijds respect ontstaan en zullen ze er alles aan doen om je stage zo vlot mogelijk te laten verlopen en kunnen ze van alles voor je regelen.
Je kan al snel de sympathie winnen van de lokale bevolking door humor te tonen en een paar woordjes van hun taal te leren. De kinderen vinden het ook fantastisch als je samen met hen sport.
Specifiek voor studenten die geïnteresseerd zijn in heelkunde of spoed zou ik hen aanraden veel ‘s morgensvroeg en tijdens de nachten te werken. Veilig verkeer is een groot probleem in Iloilo city, waardoor er veel verkeersongevallen zijn. Op deze momenten van de dag heb je de grootste kans op een trauma casus. Als dat gebeurt, is de hele afdeling in rep en roer en daar leer je heel veel van.
Tot slot zou ik ook aanraden om op zoveel mogelijk afdelingen eens een kijkje te gaan nemen. Als je goed communiceert met je begeleiders zijn daar zeker mogelijkheden voor.