2018
Iris Iflé studeert aan Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zoals vele geneeskundestudenten had ik na mijn bachelor een wachttijd voor mijn coschappen. Ik wilde daarom mijn vrije tijd invullen en mezelf graag verder ontwikkelen. Reizen leek me geweldig, maar ik wilde ook medische ervaring opdoen. Toen ik van mijn collega had gehoord dat zij naar Ghana is geweest voor een geneeskunde stage, was ik meteen enthousiast: dit wil ik ook! De combinatie van stage lopen in het ziekenhuis, in de weekenden reizen en met internationale studenten samenwonen sprak mij heel erg aan. In September heb ik mij laten informeren bij Work the World en ik kreeg gelijk een belletje terug. Vanaf dat moment heb ik mij ingeschreven om in de maand November naar Ghana te gaan voor mijn stage. Via MyTrip kon ik precies bijhouden wat ik allemaal nog moest doen voor voorbereidingen (vaccinaties, visum, verzekeringen etc.). Door middel van de foto’s van het huis, het ziekenhuis en mijn huisgenootjes kon ik alvast een indruk krijgen van hoe het daar zou zijn. Ook werd ik regelmatig vanuit team uit Engeland gebeld voor de nodige informatie. De voorbereidingen gingen goed, en het was fijn dat je dit niet alleen hoefde te doen.
Ik was heel zenuwachtig toen ik uiteindelijk vertrok naar Ghana. Ik ben namelijk van nature niet zo’n avontuurlijk persoon en dit was mijn eerste keer dat ik alleen zou gaan reizen (+ mijn eerste keer buiten Europa). Toen ik aankwam in Accra vond ik het heel fijn dat ik werd opgewacht door de programmanager van Work the World. Dit liep allemaal voorspoedig. We verbleven de eerste nacht in Accra en de volgende dag hebben we het andere huisgenootje opgehaald en zijn we met z’n drieën naar Takoradi gereisd, een 4 uur lang durende busrit. Toen we aankwamen bij het Work the World huis kregen we een warm welkom van het hele Work the World team. We kregen een heerlijke maaltijd en we hebben de rest van de dag doorgebracht aan het zwembad. De tweede dag kregen we een rondleiding door het ziekenhuis en daarna gingen we de stad verkennen. Mijn eerste ervaring op de markt zal ik nooit vergeten: de drukte, de mensen, de kleuren en de geuren van het eten en kruiden. Ik vond het geweldig!
De volgende dag was dus onze eerste stagedag. Ik was echt super zenuwachtig, omdat ik nog niet wist wat ze van mij zouden verwachten. Ik begon mijn eerste week op de interne, daarna twee weken chirurgie en mijn laatste week obstetrie en gynaecologie. De dokters zijn over het algemeen heel vriendelijk, spreken goed Engels en hebben veel kennis. Tijdens mijn eerste week op de interne heb ik veel op de afdeling meegelopen. Samen met de arts gingen we iedere patiënt af en legde hij mij iedere casus uit. Wat ik zelf heel interessant en leerzaam vond waren de tropische ziekten en wat voor impact die hebben op de gezondheidszorg in Ghana. Malaria, Tuberculose, HIV/AIDS, Sikkelcelziekte en Tyfus zijn voorbeelden van ziekten die ik in de boeken wel heb gelezen en geleerd, maar nu ook daadwerkelijk heb gezien in de praktijk. Hoe de artsen deze ziekten behandelen heb ik als zeer leerzaam ervaren, omdat ze in Nederland niet tot nauwelijks voorkomen. Zo was er tijdens die week een teamoverleg over Rabiës waarbij er veel werd verteld over de symptomen, de behandeling en de verschillende casussen. Het doel van het overleg was om Rabiës onder de aandacht te brengen, aangezien Rabiës een dodelijke ziekte is en het niet altijd op tijd wordt gediagnosticeerd. Dit komt onder andere omdat de eerste verschijnselen van Rabiës vergelijkbaar zijn met die van Malaria en sommige patiënten pas laat naar het ziekenhuis gaan na een beet of krab van een dier. Naast deze tropische ziekten heb ik op de interne afdeling ook veel patiënten gezien met hypertensie, diabetes, chronische leverziekte, CVA ‘s en hartfalen. Wat vooral opviel is dat de mensen vaak pas in een later stadium van ziekte naar de dokter gaan. Dit maakt het behandelen van ziekten soms lastiger en uitdagender, en voor ons als studenten juist leerzaam omdat je bepaalde symptomen kunt linken aan de bijbehorende ziekte. Ook heb ik kunnen oefenen met lichamelijk onderzoek en kunnen assisteren bij een ascites drainage.
Tijdens mijn twee weken chirurgie heb ik op de OK vele orthopedische casussen voorbij zien komen, maar ook algemene chirurgie: laparotomie, excisie borsttumor, appendectomie en ook skingrafting. De skingrafting operaties waren heel interessant, want de chirurg die dit uitvoerde heeft me de hele procedure laten zien en ik mocht de week daarop meelopen op de afdeling om het resultaat te bekijken/zien.
Mijn laatste week was dus op de obstetrie en gynaecologie. Elke ochtend kwamen de artsen bij elkaar voor de ward rounds, waarbij we specifieke casussen langsgingen en overlegde zij over het verdere beleid. Het leuke van de gynaecologie was dat ik me na de ward rounds mocht verdelen over de verschillende afdelingen: de labour ward, de OK, de postoperatieve afdeling en de gynaecologische afdeling. Zo heb ik voor het eerst vele keizersnedes gezien en een natuurlijke bevalling. Tijdens het lichamelijk onderzoek mocht ik bij zwangere vrouwen met een monaurale stethoscoop naar de hartslag van de foetus luisteren.
Ik vond het leven in Ghana heerlijk! Het zijn vooral de mensen die echt indruk op mij hebben gemaakt: hun gastvrijheid, vriendelijkheid, humor, vrolijkheid en hun interesse in jou. Ze groeten je altijd met: Goodmorning, how are you? En elke keer als ik iets in Fante zei, waren ze dolblij en enthousiast dat ik de taal sprak. Dat wordt echt heel erg gewaardeerd! In het huis werden we heel goed verzorgd door de cateraars die elke dag heerlijk eten voor ons klaar maakten. De programmamanagers stonden letterlijk 24/7 voor ons klaar en vroegen ons altijd hoe onze dag in het ziekenhuis was. En wat ik ook nooit zal vergeten zijn de wekelijkse barbecue avonden, met heerlijk eten en leuke danslessen. Ik kon het goed vinden met de andere studenten in het huis, en heb dus nieuwe vrienden kunnen maken. In de weekenden zijn we met z’n allen gaan reizen. Zo zijn we tijdens ons eerste weekendje naar Nzulenzu geweest, een dorpje gebouwd op palen dat alleen bereikbaar is per kano. En daarna zijn we naar Busua Beach gereisd, voor een heerlijke stranddag waar je ook kon leren surfen. Het tweede weekend gingen we naar het bekende Cape Coast Castle, wat zeer indrukwekkend was. Vervolgens hebben we in Kakum overnacht in een Tree House midden in de rainforrest en hebben we de volgende de dag de beroemde Capony Walk gelopen bij zonsopgang. Echt een aanrader! De avonturen die we hebben beleefd tijdens het reizen hebben geleid tot leuke en ook hilarische momenten en mooie herinneringen.
Ik heb een fantastische tijd gehad in Takoradi. Ik heb een hele fijne en leerzame tijd gehad in het ziekenhuis. Maar naast dat ik mij op medisch gebied heb ontwikkeld, was deze ervaring ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling: ik heb mijn grenzen verlegd, mijn onzekerheden aan de kant gezet en de stap durven nemen. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld en ik had nooit gedacht dat ik me zo erg zou thuis voelen in Ghana! Mijn advies voor andere studenten is daarom ook: Durf het avontuur aan te gaan, je krijgt er een ongelofelijk mooie ervaring voor terug.