2017
Lisanne Koenjer studeert aan Radboud Universiteit Nijmegen.
Ik heb altijd al interesse gehad in de medische wereld in het buitenland.
In Nederland hebben we overschotten aan artsen, testen, apparatuur en vooral aan geld. Hier ben ik zo aan gewend dat het zien van de Geneeskunde in een ontwikkelingsland hoog op mijn verlanglijstje stond. Perfect te combineren met de wachttijd tussen het behalen van mijn Bachelor Geneeskunde en het begin van mijn Master. Toen Work the World op mijn pad kwam, was de beslissing dan ook snel gemaakt; ik ging op avontuur en 6 weken meedraaien op de Gynaecologie & Verloskunde in Kathmandu, Nepal!
In het vliegtuig naar Kathmandu verklaarde ik mezelf voor gek. Waarom had ik het nu weer in mijn hoofd gehaald 6 weken alleen op pad te gaan in een vreemd land aan de andere kant van de wereld? Op het vliegveld aangekomen overweldigde alle nieuwe prikkels me al. Gelukkig werd ik bij de uitgang van het vliegveld al opgewacht door Uma, de Assistent Program Manager. Ik vond het op dat moment heerlijk om door iemand meegenomen te worden, je even afhankelijk te kunnen opstellen.
Na de taxirit van ongeveer 30 minuten naar het Work the World huis, kreeg ik daar nog een korte rondleiding van Uma en ben ik snel in mijn aangewezen bedje ingekropen.
Het huis en de eerste dagen in Kathmandu
Het huis is prachtig: ontzettend groot, een hele gezellige gezamenlijke ruimte en bij elke slaapkamer zit een aparte badkamer! Later die dag leerde ik alle huisgenootjes kennen en kreeg ik, samen met nog een aantal anderen, een Introductie Briefing door Sean, Program Manager daar.
In de eerste dagen krijg je verder een rondleiding door de stad, tips & tricks voor toeristische hotspots, lekkere eettentjes, maar ook de maximale prijzen die je hoort te betalen voor een taxi. Ontzettend handig! Verder word je de eerste keer begeleid naar het ziekenhuis om daar kennis te maken. In het ziekenhuis werd ik ontzettend hartelijk ontvangen en kreeg ik een vast team toegewezen waarmee ik mocht meelopen.
Het ziekenhuis
Het ziekenhuis is een ontzettend arm ziekenhuis en dat zie je aan alles. Er is nauwelijks technische apparatuur, er is veel te weinig plek voor alle hulpbehoevende mensen en als de patiënten de zorg niet kunnen betalen, krijgen ze dus geen behandeling. Dat is zuur om te zien: ik vond het op dat soort momenten heel erg lastig om niet te oordelen. Dat is nu eenmaal hoe het werkt daar.
Tijdens de periode in het ziekenhuis heb ik alle facetten van de Gynaecologie mogen bekijken; de Maternity ward, waar vrouwen postoperatief herstellen, de OPD (de polikliniek), de verloskamers en de OK’s. Alle dagen waren anders, en dat was geweldig! Op de Maternity ward was het altijd druk en chaotisch, op de OPD werden 4 consulten in één kamer gehouden en op de verloskamers was het altijd een gigantisch lawaai door schreeuwende vrouwen, creperend van de pijn. Heel indrukwekkend om te zien hoe artsen soms op het hoofdeinde van het bed van de patiënt zaten en dan heel hard in de zwangere buik drukten, om “mee te helpen” het kind geboren te laten worden. Een ander moment waarop ik mijn best moest doen om niet te oordelen: mannen zijn in Nepal niet toegestaan op de verlosafdeling! Vrouwen bevallen hier in hun eentje, met niemand aan hun zijde om ze te steunen.
Wat me ook altijd bij zal blijven, is de aanblik van de gigantische tumoren die in de OK’s verwijderd werden. Vrouwen wachten (o.a. door geldgebrek) zó ontzettend lang met hulp zoeken, dat de grootste tumor die ik heb gezien ruim 6 kilo woog!
Vrije tijd
In de namiddagen heb je genoeg tijd om Kathmandu te verkennen. Stap in een taxi, rijd naar Thamel (de toeristenwijk) of naar een van de vele tempels en je hebt gegarandeerd een leuk uitje! Loop wel altijd een rondje om de tempel tegen de klok in (dus linksom), anders breng het ongeluk. Ook zeker een bezoekje waard is een weeshuis, waar jij gezellig met de kindjes kunt spelen en de kindjes weer een ochtendje hun Engels oefenen; twee vliegen in een klap.
In de weekenden heeft Nepal ook genoeg te bieden: Pokhara is een prachtige stad, waar je tot rust komt vanuit het chaotische Kathmandu. Roeien op het meer, slenteren door de oude binnenstad en paragliden voor de daredevils. Verder is dit het startpunt voor een trekking door het Annapurna gebergte. Zelf heb ik de Poon Hill Trekking gedaan: niet in woorden te omschrijven, zo mooi! Dit was zonder twijfel mijn hoogtepunt in Nepal.
Door op buitenlands avontuur te gaan met Work the World heb ik kennis en ervaringen opgedaan, vaardigheden geleerd en bovenal heel veel kunnen leren over de verschillen in de medische wereld. Ik begin met een frisse blik aan mijn coschappen in Nederland, en ben stiekem toch best blij dat ik hier geboren ben, in een land met zorgverzekeringen, bevolkingsonderzoeken en preventieve zorg.